petak, 22. studenoga 2013.

Peciva s dodatkom zobenih pahuljica (i sezama)



Za razliku od dosadašnjih kruhova i peciva ovi su napravljeni od mješavine različitih vrsta brašna s dodatkom zobenih pahuljica i sezama. Isto tako se mogu dodati i neke druge sjemenke npr. suncokretove ili bundevine. Sve ovisi o tome koje više volite.


Kada je riječ o dodavanju sjemenki u tijesto, ja preferiram sezamove sjemenke. Zato jer su malene pa oni koji ne vole specijalne dodatke, neće ih puno primjećivati. Pogodne su i za djecu. Oni često ne vole kada kruh nije skroz mekan. Ostale sjemenke ili krupnu sol volim dodati na vrh kruha ili peciva. Na taj način ih još više naglasim dodatnom teksturom. Kod ovih peciva nema potrebe jer i sami imaju zanimljivu teksturu. Isprobajte pa javite dojmove!

Peciva s dodatkom zobenih pahuljica (i sezama)

350g bijelog pšeničnog brašna (ili tip 850)
225g integralnog pšeničnog brašna
125g raženog brašna
25g maslaca (otopljenog)
1/2 kocke kvasca (ili 2 žličice suhog kvasca)
25g zobenih pahuljica
2 žlice (ili po želji) sezamovih sjemenki (prepečenih na laganoj vatri da zamirišu)
1 žličica šećera (ili meda i sl.)
1 žličica soli
450ml toplog mlijeka
1 jaje (lagano izmućeno)

Kvasac rastopiti u toplom mlijeku uz dodatak žličice šećera. Pomiješati sve tri vrste brašna. Dodati sol, zobene pahuljice i sezam. Napraviti udubljenje u brašnu te dodati pola količine mlijeka s kvascom, jaje i maslac. Miješati (uz lagano dodavanje ostale polovice mlijeka s kvascom) dok se ne dobije tijesto koje se odvaja od posude. Ostaviti ga na toplom da se diže dok se veličina ne udvostruči. Premijesiti ga i podijeliti na šesnaest jednakih djelova. Formirati kuglice i ostaviti ih da miruju dvadesetak minuta. Peći u zagrijanoj pećnicie na 200 stupnjeva dok ne porumene.

2 komentara:

Bite my cake kaže...

volim ovakva malo drukčija peciva!

Anonimno kaže...

Joooj, ove bublice mi izgledaju savršeno... morat ću savladat svoju averziju prema kvascu! Obožavam jesti sve što se radi s kvascem, od kolača do kruhova, ali nekako ih ne volim raditi jer je sve tako na faze i dugo traje. Ovaj tvoj recept ne čini se tako strašan :D

Objavi komentar