utorak, 25. listopada 2016.

Slatki kruh (s pireom od bundeve)


Moram priznati sa ja nisam neki pretjerani ljubitelj bundeve. Znam i sama da je ona jedna od najzdravijih namirnica i upravo u sezoni. Stoga se trudim ubaciti je u svakodnevnu prehranu što je više moguće. Pri tome uvijek isprobavam nove recepte. Metodom pokušaja i pogreške došla sam do za mene optimalnog načina konzumacije bundeve: u kolaču ;)


I u prethodnom postu sam napisala recept za kolač u kojem se koristi pire od bundeve. Ovdje isto tako ide pire od budneve u kombinaciji s tamnom čokoladom. Za mene okus, boja i tekstura pun pogodak!


Slatki kruh (s pireom od bundeve)
(1 šalica=250ml)
(za dva kalupa veličine 11.5cm x 21cm)

3+ 1/2 šalice brašna (pšenično integralno)
1 šalica smeđeg šećera (ili sladila po želji)
2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1 žličica mješavine za pitu od bundeve (pumpkin spice mix)*
1 šalica kokosovog ulja
4 jaja
2/3 šalice vode
500g (otprilike) pirea od bundeve (kuhana ili pečena bundeva smiksana u pire)
50g tamne čokolade (min 70% kakao udjela)**

Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i mješavinu začina. Posebno miksati jaja i šećer dok se ne dobije pjenasta smjesa. U tu smjesu izmjenično dodavati brašno, ulje, vodu i pire od bundeve. Miješati dok smjesa ne postane jednaka. Na kraju umiješati čokoladu isjeckanu na sitne komade.
Smjesu podijeliti u pripremljene kalupe i peći na 180 stupnjeva (ili 160 ako imate fen pećnicu) minimalno pola sata (test čačkalicom).***

Napomene:
* umjesto pumpkin spice mix-a možete dodati po pola žličice cimeta i muškatnog orašćića
** iscijediti vodu iz bundeve maksimalno, prije pripreme pirea
*** i kada se ispeče, kruh mora biti sočan (zbog pirea od bundeve). Bez obzira na to, kruh je gotov kada čačkalica izađe suha.


2 komentara:

Laka kuharica kaže...

Vjerujem da je ovo jako fino. Ja vrlo rijetko radim bilo što slatko s tikvama, radije radim slano, ali uvijek vrijedi pokušati.

Petra Kranjica kaže...

Krasno izgleda!

Objavi komentar