utorak, 5. srpnja 2016.

Priprema za sunce - Drobljenac s marelicama


Otvorena je sezona kupanja i sunčanja. Da bi mogli bezbrižno uživati u suncu, osim što pazimo kada i kako se izlažemo potrebno je pripremiti i našu kožu koja je najizloženija sunčevim zrakama. To ćemo najbolje napraviti uzimanjem veće količine namirnica koje sadrže beta karoten i povećanim unosom vitamina A, C, E i minerala selena. Na taj način pomažemo koži u sprječavanju nastanka oštećenja.

Kažu da su marelice jedan od najbogatijih izvora vitaminima A, C i B kompleksa, kalija i beta karotena. Zato slobodno jedite marelice svaki dan. Da bi povećali unos marelica slobodno napravite ovaj drobljenac. Sigurno će i oni koji nisu preveliki ljubitelji marelica uživati ;)



Drobljenac s marelicama

(1 šalica = 250ml)
gornji dio
1/2 šalice brašna
1/2 šalice smeđeg šećera
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta
60g maslaca (hladan, na kockice)
2 žlice zobenih pahuljica
donji dio
marelice (15-ak komada očišćenih i narezanih)
1 žlica soka od limuna
1/2 žličice vanilin ekstrakta
2 žlice brašna
2 žlice smeđeg šećera

Donji dio: na dno posude poredati pripremljene marelice. Dodati sok od limuna i vanilin ekstrakt. Sve zajedno promiješati. Marelice posuti pomiješanim šećerom i brašnom. Ostaviti da stoji sa strane dok se ne pripremi gornji dio.
Gornji dio: pomiješati brašno, šećer, sol i cimet. Dodati maslac i miješati prstima dok se ne dobije mrvičasta struktura. Posuti po marelicama.
Na kraju posuti zobenim pahuljicama po gornjem dijelu. Staviti u zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva i peći 30-ak minuta. Povećati temperaturu na 200 stupnjeva i peći još pet minuta (da drobljenac dobije finu tamnu boju).


2 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Nisam znala ovo o marelicama i pripremi za sunce. Ja ću ove goddine sigurno biti spreman za sunce koliko sam ih već pojela.

jubistacha kaže...

@Petra: ja sam definitivno spremna za sunce ;)

Objavi komentar